Un sejur în Italia se dovedește o adevărată provocare pentru gurmanzi, deoarece le va fi extrem de greu să aleagă dintre numeroasele preparate delicioase. Aveți nevoie de mai multe vacanțe pentru a degusta toate delicatesele gastronomiei italiene. În cele ce urmează vă vom prezenta cele mai populare și mai delicioase preparate, pe care neapărat trebuie să le încercați. Deși multe dintre acestea pot fi mâncate în aproape orice restaurant din Europa, niciodată nu au aceeași savoare ca în Italia.
Deși nu este un preparat complicat, pizza este fără doar și poate reprezentativă pentru Italia. Pizza este un preparat ușor, ieftin și gustos, așa că suntem de părere că își merită popularitatea pe deplin. În Napoli veți putea mânca cea mai bună pizza din Italia, pizza napoletană, care are o crustă groasă, este ceva mai micuță decât o pizza clasică. Napoli este și locul în care s-a preparat pentru prima dată Pizza Margherita. Acest tip de pizza are în spate o poveste cât se poate de interesantă. În anul 1889, regina Margherita a făcut un tur a regatului și a cerut să încerce acest tip de pizza, care era atât de apreciat de către supușii săi. Astfel, pizza cu sos de roșii, mozzarella și busuioc a primit numele reginei. Un secret pentru a vă bucura de cea mai bună pizza este să o alegeți pe cea cu mai puține topping-uri, deoarece secretul stă în calitate, nu în cantitate.
În timpul sejurului în Italia veți putea mânca și lasagna delicioasă. Lasagna este un preparat italinesc, însă originile sale sunt puternic contestate. Cei mai mulți sunt de părere că Lasagna a luat naștere în regiunea Emilia-Romagna, unde s-a transformat dintr-un preparat sărăcăcios în unul absolut delicios. Inițial, preparatul era gătit doar cu ragu, sos bechamel și cașcaval. Sosul de roșii s-a adaugat preparatului ceva mai târziu, roșiile fiind aduse din Lumea Nouă abia în secolul al XVI-lea. Puteți mânca lasagna oriunde în Italia, dar cea mai delicioasă este cea din Emilia-Romagna.
În topul celor mai delicioase preparate italienești se situează și friptura florentină. Aceasta se prepară dintr-o bucată groasă de carne de vită Chianina, taiată sub formă de T, care se gătește 5-6 minute pe fiecare parte. Acest preparat trebuie să-l încercați exclusiv în Florența și Toscana.
În cazul în care vizitați Toscana ar fi păcat să nu încercați Ribollita, o supă absolut delicioasă, care se prepară din numeroase legume și este îngroșată cu pâine. Supa conține pâine și nu carne, deoarece pâinea era un element de bază în dieta țăranilor din regiunea Toscanei. Ribollita este cu atât mai savuroasă toamna, când legumele sunt mai aromate ca în orice altă perioadă a anului.
Un alt preparat italienesc pe care este păcat să nu-l încercați este ossobuco. Acesta se prepară dintr-un picior de vițel, care se fiebe atât de mult încât carnea se tranformă într-un sos, la care se adaugă apoi vin alb și legume. I se mai poate adăuga coajă de lămâie, usturoi și pătrunjel, dar acest lucru este opțional. Ossobuco este mai degrabă un preparat rustic, așa că nu vă așteptați să-l regăsiți în meniurile restaurantelor. Ossobuco se servește de obicei cu mămăligă sau cu risotto.
Credem că nu mai este o supriză pentru nimeni că risotto este unul dintre cele mai populare preparate italienești. Italia este cel mai mare producător de orez din Europa, iar soiurile Arborio și Carneroli sunt ideale pentru a fi transformate în rissoto. Orezului i se adaugă puțin sos de roșii și este fiert până ajunge să capete consistența unui sos.
Este posibil ca în timpul sejurului în Italia să mâncați doar paste. Pare ciudat ca atunci când aveți la dispoziție atâtea preparate, să alegeți mereu pastele, însă știm cu toții cât sunt de delicioase, astfel că este greu de rezistat tentației. Dacă trebuie să alegeți pastele pe care să le mâncați, atunci ați putea să vă îndreptați către carbonara. Rețeta de carbonara este extrem de simplă. Cu toate acestea, există multe restaurante în care ingredientele originale sunt înlocuite, iar gustul rezultat evident că nu este același. Pastelele carbonara sunt orginare din Roma, însă până și aici puteți avea ghinionul să dați peste preparate care să nu se ridice la nivelul așteptărilor.
Un sejur în Italia nu este complet fără gelato. Deși gelato se traduce ca înghețată, aceasta este ceva mai specială decât înghețata obișnuită. Are un conținut mai scăzut de grăsimi, motiv pentru care se servește ceva mai topită. Acest lucru vă va ajuta să-i simțiți mai bine aroma și să-i savurați textura catifelată. La acest lucru contribuie și faptul că gelato nu are adaugate aer și apă, care să-i modifice consistența. Pentru a nu da greș, analizați puțin culoarea ei, aceasta trebuie să fie naturală și nu neon, precum este culoarea înghețatei din comerț.
Un alt desert italienesc absolut delicios este tiramisu. Rețeta de tiramisu este extraordinar de simplă, iar cu ingredinetele potrivite nu puteți da greș. Pentru ca tiramisul să fie delicios trebuie folosite cafea și mascarpone de cea mai bună calitate. Tiramisul este fără doar și poate cele mai iubit desert în rândul italienilor, însă nu are o istorie prea îndelungată. Se crede că desertul ar data din jurul anului 1960.
Pentru că după toate aceste preparate s-ar putea ca sistemul dumneavoastră digestiv să aibă de suferit, este bine să-i veniți în ajutor cu un digestiv. Digestivele era consumate încă din Evul Mediu, când oamenii credeau că alcoolul, în combinație zahăr și ierburi, ar avea proprietăți medicinale. Cele mai populare digestive italienești sunt: limoncello, grappa, amaro, cynar, amaretto și sambuca.